In Nederland kennen we drie type monumenten: rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten.

Rijksmonumenten

Rijksmonumenten zijn gebouwen (en andere bouwwerken) van nationaal belang. De rijksmonumenten zijn door de Rijksoverheid aangewezen als beschermd en ingeschreven in het Rijksmonumentenregister.

In principe worden rijksmonumenten als geheel pand beschermd door middel van de Erfgoedwet. Dit betekent elk (vast) onderdeel van het pand: van kozijnen en pannen, tot een schouw en plafonds, onderdeel uitmaakt van het monument.

Heeft u plannen tot verbouwing van uw rijksmonument, dan zijn deze hoogst waarschijnlijk vergunningsplichtig. Wilt u meer informatie: neem contact op met het Erfgoedloket of uw gemeente.

Provinciale monumenten

De provincie Groningen heeft geen provinciale monumenten aangewezen.

Gemeentelijke monumenten

Gemeentelijke monumenten zijn beschermd vanwege hun lokaal belang. De bescherming van deze gebouwen (en andere bouwwerken) is geregeld via de gemeentelijke erfgoedverordening.

In principe is het gehele pand beschermd, maar sommige gemeenten sluiten bepaalde onderdelen uit waardoor bijvoorbeeld alleen de ‘buitenzijde’ wordt beschermd. Ook voor gemeentelijke monumenten geldt dat het merendeel van de werkzaamheden aan uw gebouw vergunningsplichtig zijn.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt kijken op onze webpagina: “Vergunningen”. Of kijken op onze veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ’s) pagina. Natuurlijk kunt u ook contact met het Erfgoedloket Groningen opnemen of informatie opvragen bij uw gemeente.