Actueel

Vrijstelling energielabel bij verkoop woning.

Bent u van plan om uw monumentale woning te verkopen of te verhuren? Voor veel panden is het sinds 2015 verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te hebben. Deze verplichting bestaat niet voor rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten. Eigenaren kunnen een monument in de verkoop of verhuur doen zonder energielabel. Dat betekent dus ook … Lees verder »

SamenZONderAsbest

Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in de provincie Groningen deelnemen aan de pilot ‘SamenZONderAsbest’. De pilot test een nieuwe stimuleringsregeling waarbij eigenaren van asbestdaken en omwonenden samenwerken om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen. Dit helpt de asbestsanering te versnellen en tegelijkertijd meer duurzame energie op te wekken. De provincie Groningen … Lees verder »

Erfgoedloket inloopbijeenkomst Slochteren

In De Boerderij aan de voet van de prachtige Fraeylemaborg organiseerde het Erfgoedloket Groningen afgelopen donderdag de eerste inloopbijeenkomst van 2019. Met een opkomst van 110 bezoekers mogen we terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst!   De vragen waren divers: het ging niet alleen over bijvoorbeeld lopende schademeldingen en mogelijkheden voor het verkrijgen van subsidie, … Lees verder »

Openstelling Regeling Onderhoud Rijksmonumenten (RORG)

Per 1 april is de regeling voor regulier onderhoud aan rijksmonumenten met een woonfunctie in particulier eigendom in de aardbevingsgemeenten (Het Hogeland, Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Midden-Groningen, Oldambt en Groningen) weer opnieuw opengesteld. Vanaf 1 april tot en met 30 juni 2020 kunt u een aanvraag indienen. Denk erom: de provincie hanteert de voormalige gemeentegrenzen. Daarmee … Lees verder »

Erfgoedloket Groningen: wie zijn wij?

Nu wij ruim een jaar draaien en tegen de 400 eigenaren, bewoners of andere geïnteresseerden op weg hebben geholpen met hun vraag, wordt het tijd dat we even kort aandacht besteden aan wie wij zijn en met wie wij onder andere samenwerken. Sinds 1 januari 2018 zijn wij actief om u te ondersteunen en te … Lees verder »

Uitnodiging voor de Erfgoedloket inloopbijeenkomsten

Ook in 2019 organiseert het Erfgoedloket Groningen weer een aantal informatieve inloopbijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten zijn diverse organisaties aanwezig, zodat u antwoorden kunt krijgen op allerlei verschillende vragen met betrekking tot uw monumentale pand, bijvoorbeeld over verduurzamen, versterken en schadeafhandeling, maar ook over verbouwen, onderhouden en welke financiële regelingen er beschikbaar zijn. Naast het Erfgoedloket … Lees verder »

Minister stelt 7.6 miljoen beschikbaar voor monumenten in Groningen

Op 16 maart jl. zijn in Winsum de nieuwe onderhoudsregelingen (subsidies) voor rijksmonumenten in Groningen gelanceerd door minister Ingrid van Engelshoven en gedeputeerde Fleur Gräper. “Voor het onderhoud van rijksmonumenten in de provincie Groningen komt dit jaar 7.6 miljoen euro beschikbaar. Dat is ruim een miljoen meer dan afgelopen jaar.” “Juist in dit gebied is … Lees verder »

De staat van Groningen

Heeft u de nieuwe website van de provincie Groningen al gezien? “De staat van Groningen“. Een website waarop verschillende monitoringssystemen worden ontsloten die samen laten zien ‘hoe Groningen er voor staat’. Interessant is de Erfgoedmonitor: het erfgoed van Groningen in beeld gebracht qua onderhoudsstaat en leegstand. De komende jaren wordt het erfgoed via de erfgoedmonitor … Lees verder »

Brieven uitnodiging bewonersbijeenkomsten Erfgoedloket Groningen

Afgelopen week hebben wij de uitnodigingsbrieven verstuurd voor onze inloopbijeenkomsten (op 28 maart, 23 mei en 5 september). Helaas horen wij dat niet iedereen de juiste brief heeft ontvangen en dat in sommige gevallen de bijlage ontbreekt. Daarom kunt u de brieven nu downloaden op onze website: Brief voor eigenaren/bewoners van Rijksmonumenten Brief voor eigenaren/bewoners … Lees verder »

Hanze special aardbevingen

Net als vorig jaar was Libau weer aanwezig bij de Hanze Special Aardbevingen voor eerstejaars bouwkunde, ruimtelijke ontwikkeling en civiele techniek studenten. Een special waarin allerlei verschillende organisaties en instanties zich presenteren aan studenten en antwoorden geven op de vragen van studenten over taken, rollen en verantwoordelijkheden in het gaswinningsdossier. Ook dit jaar hadden de … Lees verder »