Actueel

Eerste Groninger restauratiefair ‘Erfgoed & ambacht’

Op 5 september wordt in Warffum de eerste Groninger restauratiefair gehouden. Deze fair wordt georganiseerd door het Erfgoedloket Groningen en EPI-kenniscentrum. Deze twee organisaties bieden ondersteuning bij problemen die ontstaan als gevolg van de aardbevingen door gaswinning. Aanleiding voor deze fair is het feit dat er veel vragen leven onder bewoners en eigenaren van monumenten, … Lees verder »

Overgangsregeling bij woonhuissubsidie gepubliceerd

Op 6 mei 2019 is de Subsidieregeling overgang afschaffing fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden gepubliceerd. Deze overgangsregeling, die door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd toegezegd, is bedoeld voor particuliere eigenaren die vóór 2019 zijn begonnen met een instandhoudingsproject aan hun rijksmonument en waarvan de werkzaamheden in 2019 doorlopen. Kern van de overgangsregeling is … Lees verder »

Jong monumententalent 2019

Tijdens het Nationaal Monumentencongres op 7 november zal ook dit jaar het jonge monumententalent van het jaar worden verkozen. Deze prijs is in het leven geroepen om jong talent binnen de monumenten in de schijnwerpers te zetten en een boost te geven aan de professionele ontwikkeling van de jonge talenten. De winnaar krijgt een persoonlijk … Lees verder »

Tweede inloopbijeenkomst 2019

Afgelopen donderdag was de tweede inloopbijeenkomst van het Erfgoedloket Groningen in 2019. De bijeenkomst vond plaats op landgoed Ekenstein te Appingedam. En hoewel de opkomst met circa 50 bezoekers iets lager lag dan eerdere bijeenkomsten, kijken wij zeker terug op een geslaagde avond. Wij hebben weer veel mensen een stapje verder kunnen helpen. Indien er … Lees verder »

Vrijstelling energielabel bij verkoop woning.

Bent u van plan om uw monumentale woning te verkopen of te verhuren? Voor veel panden is het sinds 2015 verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te hebben. Deze verplichting bestaat niet voor rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten. Eigenaren kunnen een monument in de verkoop of verhuur doen zonder energielabel. Dat betekent dus ook … Lees verder »

SamenZONderAsbest

Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in de provincie Groningen deelnemen aan de pilot ‘SamenZONderAsbest’. De pilot test een nieuwe stimuleringsregeling waarbij eigenaren van asbestdaken en omwonenden samenwerken om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen. Dit helpt de asbestsanering te versnellen en tegelijkertijd meer duurzame energie op te wekken. De provincie Groningen … Lees verder »

Erfgoedloket inloopbijeenkomst Slochteren

In De Boerderij aan de voet van de prachtige Fraeylemaborg organiseerde het Erfgoedloket Groningen afgelopen donderdag de eerste inloopbijeenkomst van 2019. Met een opkomst van 110 bezoekers mogen we terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst!   De vragen waren divers: het ging niet alleen over bijvoorbeeld lopende schademeldingen en mogelijkheden voor het verkrijgen van subsidie, … Lees verder »

Openstelling Regeling Onderhoud Rijksmonumenten (RORG)

Per 1 april is de regeling voor regulier onderhoud aan rijksmonumenten met een woonfunctie in particulier eigendom in de aardbevingsgemeenten (Het Hogeland, Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Midden-Groningen, Oldambt en Groningen) weer opnieuw opengesteld. Vanaf 1 april tot en met 30 juni 2020 kunt u een aanvraag indienen. Denk erom: de provincie hanteert de voormalige gemeentegrenzen. Daarmee … Lees verder »

Erfgoedloket Groningen: wie zijn wij?

Nu wij ruim een jaar draaien en tegen de 400 eigenaren, bewoners of andere geïnteresseerden op weg hebben geholpen met hun vraag, wordt het tijd dat we even kort aandacht besteden aan wie wij zijn en met wie wij onder andere samenwerken. Sinds 1 januari 2018 zijn wij actief om u te ondersteunen en te … Lees verder »

Uitnodiging voor de Erfgoedloket inloopbijeenkomsten

Ook in 2019 organiseert het Erfgoedloket Groningen weer een aantal informatieve inloopbijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten zijn diverse organisaties aanwezig, zodat u antwoorden kunt krijgen op allerlei verschillende vragen met betrekking tot uw monumentale pand, bijvoorbeeld over verduurzamen, versterken en schadeafhandeling, maar ook over verbouwen, onderhouden en welke financiële regelingen er beschikbaar zijn. Naast het Erfgoedloket … Lees verder »