Actueel

Verduurzamingsadvies voor monumenten in de gemeente Groningen door Groene Grachten

Eigenaren van monumenten in de gemeente Groningen kunnen zich vanaf nu laten informeren over hoe ze hun monument kunnen verduurzamen. Het energieloket van de gemeente Groningen; Groningen Woont Slim is hiervoor  de samenwerking aangegaan met dé specialist op het gebied van verduurzaming van  monumenten: Groene Grachten. Tijdens Open monumentendag (zaterdag 14 september) was Groene Grachten … Lees verder »

Een schot in de roos, de eerste Groninger erfgoedloketfair!

Met volle tevredenheid kijken wij terug op de eerste erfgoedloketfair die gisteren plaats vond op het terrein van het openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum. De fair werd georganiseerd door het Erfgoedloket Groningen en EPI-kenniscentrum. Deze twee organisaties bieden ondersteuning bij problemen die ontstaan als gevolg van de aardbevingen door gaswinning. Aanleiding voor deze fair waren … Lees verder »

Programma eerste Erfgoedloketfair

Volgende week is het zo ver, dan gaan wij van start met de eerste Erfgoedloketfair met als thema Groninger restauratiefair ‘Erfgoed & ambacht’. Een mooi moment om het programma aan u te presenteren: Voor een download van het programma en de plattegrond als pdf, klik hier. Wij hopen u natuurlijk te zien op 5 september. … Lees verder »

Eerste Groninger restauratiefair ‘Erfgoed & ambacht’

Op 5 september wordt in Warffum de eerste Groninger restauratiefair gehouden. Deze fair wordt georganiseerd door het Erfgoedloket Groningen en EPI-kenniscentrum. Deze twee organisaties bieden ondersteuning bij problemen die ontstaan als gevolg van de aardbevingen door gaswinning. Aanleiding voor deze fair is het feit dat er veel vragen leven onder bewoners en eigenaren van monumenten, … Lees verder »

Overgangsregeling bij woonhuissubsidie gepubliceerd

Op 6 mei 2019 is de Subsidieregeling overgang afschaffing fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden gepubliceerd. Deze overgangsregeling, die door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd toegezegd, is bedoeld voor particuliere eigenaren die vóór 2019 zijn begonnen met een instandhoudingsproject aan hun rijksmonument en waarvan de werkzaamheden in 2019 doorlopen. Kern van de overgangsregeling is … Lees verder »

Jong monumententalent 2019

Tijdens het Nationaal Monumentencongres op 7 november zal ook dit jaar het jonge monumententalent van het jaar worden verkozen. Deze prijs is in het leven geroepen om jong talent binnen de monumenten in de schijnwerpers te zetten en een boost te geven aan de professionele ontwikkeling van de jonge talenten. De winnaar krijgt een persoonlijk … Lees verder »

Tweede inloopbijeenkomst 2019

Afgelopen donderdag was de tweede inloopbijeenkomst van het Erfgoedloket Groningen in 2019. De bijeenkomst vond plaats op landgoed Ekenstein te Appingedam. En hoewel de opkomst met circa 50 bezoekers iets lager lag dan eerdere bijeenkomsten, kijken wij zeker terug op een geslaagde avond. Wij hebben weer veel mensen een stapje verder kunnen helpen. Indien er … Lees verder »

Vrijstelling energielabel bij verkoop woning.

Bent u van plan om uw monumentale woning te verkopen of te verhuren? Voor veel panden is het sinds 2015 verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te hebben. Deze verplichting bestaat niet voor rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten. Eigenaren kunnen een monument in de verkoop of verhuur doen zonder energielabel. Dat betekent dus ook … Lees verder »

SamenZONderAsbest

Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in de provincie Groningen deelnemen aan de pilot ‘SamenZONderAsbest’. De pilot test een nieuwe stimuleringsregeling waarbij eigenaren van asbestdaken en omwonenden samenwerken om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen. Dit helpt de asbestsanering te versnellen en tegelijkertijd meer duurzame energie op te wekken. De provincie Groningen … Lees verder »

Erfgoedloket inloopbijeenkomst Slochteren

In De Boerderij aan de voet van de prachtige Fraeylemaborg organiseerde het Erfgoedloket Groningen afgelopen donderdag de eerste inloopbijeenkomst van 2019. Met een opkomst van 110 bezoekers mogen we terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst!   De vragen waren divers: het ging niet alleen over bijvoorbeeld lopende schademeldingen en mogelijkheden voor het verkrijgen van subsidie, … Lees verder »